2012 г. ще остане като годината, в която единната европейска валута е била рестартирана, въпреки икономическата криза в еврозоната, смята президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Ако трябва да се открие общ знаменател... за определяне защо 2012 г. ще бъде запомнена, мисля, че човек би казал, че това е годината на рестартирането на еврото, обясни той пред участници на Световния икономически форум в Давос.

Драги подчерта три изключителни стъпки, предприети от европейските лидери и институции за справяне с тригодишната дългова криза, която хвърли 17-членната еврозона в рецесия.

Правителствата са прокарали структурни реформи със спешност и сега те донасят резултати, обясни президентът на банката, цитиран от БНР.

Европейските лидери също са разпознали структурните недостатъци, присъщи на единната валута и сега настояват за по-голяма интеграция. Не на последно място, и самата Европейска централна банка е предприела серия действия, които са разбили модела за монетарна политика, сред които е и осигуряването на ликвидност от един трилион евро за банките.