ЕЦБ и Централната банка на Великoбритания оставят лихвите непроменени?

721
ЕЦБ и Централната банка на Великoбритания оставят лихвите непроменени?

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Великобритания се очаква да оставят съответните основни лихвени проценти непроменени след срещите си днес, тъй като има все повече доказателства, че е възможно забавяне на растежа в Еврозоната и във Великобритания.

За ЕЦБ, чиято среща ще се състои в Атина, промяната на обстановката няма да означава промяна на политиката спрямо основния й лихвен процент за рефинансиране, който е 4% от миналото лято.

По-високите лихвени проценти, които се използват за борба с инфлацията, също така биха могли да заздравят определена валута и се счита, че подкрепят еврото.

И докато Федералният резерв на САЩ за седем месеца намали основната си лихва седем пъти до 2%, ЕЦБ се задоволява с изчаквателна позиция по отношение на борбата с нарастващата инфлация в европейския блок, който съставлява 15% от световния брутен вътрешен продукт.

Всичките 50 анализатори, интервюирани от Dow Jones Newswires, са единодушни, че ЕЦБ ще остави основния си лихвен процент непроменен. По-малко от половината от тях прогнозират, че банката ще намали лихвата до края на септември, докато 34 очакват това да се случи около Коледа.

Централната банка на Великобритания намали миналия месец основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 5%, но повечето анализатори смятат, че няма вероятност от второ последователно намаление. Очакванията им са продиктувани от опасенията относно последствията от забавящия се растеж във Великобритания, по-ниското промишлено производство и лекото забавяне в растежа на БВП.

Банката може да бъде принудена да изчака, тъй като се налага да балансира между забавянето на растежа и нарастващия инфлационен натиск, според Хауърд Арчър, икономист в Global Insight.

ЕЦБ е в подобно затруднение, тъй като инфлацията в Еврозоната падна до 3.3% през април, в сравнение с 3.6% през март. Цифрите обаче все още са по-високи от препоръчаните 2% от ЕЦБ. Банката също така е притеснена за колебанията в обменните курсове, включително и от рекордните нива на еврото и от евентуалните последствия за бъдещата икономическа стабилност.

Еврото се разменяше срещу рекордните 1.6018 долара на 23 април, след като двама от управителите на ЕЦБ обявиха, че високата инфлация може да принуди банката да вдигне лихвените проценти. Бързо след това те опровергаха това твърдение, а стойността на европейската валута падна и еврото се разменяше срещу 1.55 долара тази седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg