Европейската централна банка днес ще остави без промяна основната си лихва на равнище от 4.25%, предвиждат анализаторите, в контекста на нарастващата инфлация и забавянето на икономиката.

В началото на юли банката повиши с четвърт процентен пункт основната си лихва до 4.24 на сто, за да противодейства на инфлацията. От тогава обаче се наблюдават признаци за засилване на инфлацията и икономическата неяснота в Еврозоната започна да са задълбочава поради влошаването на редица икономически показатели, посочва ДПА.

С ниво от 4.1 на сто инфлацията в Еврозоната е почти два пъти по-висока от 2-та процента, препоръчвани от ЕЦБ. Финансовите пазари се питат доколко твърдо ще действа централната банка по отношение на заплахите от възобновения инфлационен натиск.

По-късно днес, на редовната си пресконференция, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише ще представи пред журналисти валутната политика на банката и очакванията й за развитието на световната икономика в близките месеци.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС/ЕРА