Европейската централна банка повиши равнището на лихвите за седми пореден път на днешното си заседание до 3.75% на годишна база. Решението бе широко очаквано от инвеститорите.

Междувременно, по-рано днес английската централна банка също отговори на широките очаквания на инвеститорите, като запази равнището на краткосрочните лихви във Великобритания непроменено.

Към момента от ЕЦБ прогнозират равнище на инфлация от 2% за тази година и 1.9% за следващата година.

Равнището на инфлацията в еврозоната през февруари се забави до 1.8% на годишна база. За настоящата година от банката прогнозират ръстът на еврозоната да възлезе на 2.2%, на фона на регистрирания през изминалата година ръст от 2.6%.

В изследване, направено сред 55 анализатори от информационната агенция Dow Jones Newswire, според 34 от тях равнището на лихвите в еврозоната ще бъде повишено до 4% на годишна база до месец юни.

Според инвеститорите, въпреки притесненията за забавяне на световноикономическия ръст, ЕЦБ ще продължи с политиката си на повишение на лихвите в борбата си срещу инфлационния натиск.

Повишението на лихвите в еврозоната се очаква да доведе до по-нататъшни силни позиции за единната валута спрямо останалите основни валути, което според основните критици на политиката за повишение на лихвите може да нарани сериозно европейските компании и износа им.

Силният износ бе и в основата на ръста на икономиката на еврозоната, регистрирала през изминалата година най-голямото си повишение от 2000-та година насам.

Данните не доведоха до съществено изменение на еврото спрямо останалите основни валути, като към момента спрямо долара се търгува на ниво от 1.3151 долара за едно евро.