ЕЦБ повиши лихвите до 3.75% на годишна база, английската ги запази непроменени

474
ЕЦБ повиши лихвите до 3.75% на годишна база, английската ги запази непроменени

Европейската централна банка повиши равнището на лихвите за седми пореден път на днешното си заседание до 3.75% на годишна база. Решението бе широко очаквано от инвеститорите.

Междувременно, по-рано днес английската централна банка също отговори на широките очаквания на инвеститорите, като запази равнището на краткосрочните лихви във Великобритания непроменено.

Към момента от ЕЦБ прогнозират равнище на инфлация от 2% за тази година и 1.9% за следващата година.

Равнището на инфлацията в еврозоната през февруари се забави до 1.8% на годишна база. За настоящата година от банката прогнозират ръстът на еврозоната да възлезе на 2.2%, на фона на регистрирания през изминалата година ръст от 2.6%.

В изследване, направено сред 55 анализатори от информационната агенция Dow Jones Newswire, според 34 от тях равнището на лихвите в еврозоната ще бъде повишено до 4% на годишна база до месец юни.

Според инвеститорите, въпреки притесненията за забавяне на световноикономическия ръст, ЕЦБ ще продължи с политиката си на повишение на лихвите в борбата си срещу инфлационния натиск.

Повишението на лихвите в еврозоната се очаква да доведе до по-нататъшни силни позиции за единната валута спрямо останалите основни валути, което според основните критици на политиката за повишение на лихвите може да нарани сериозно европейските компании и износа им.

Силният износ бе и в основата на ръста на икономиката на еврозоната, регистрирала през изминалата година най-голямото си повишение от 2000-та година насам.

Данните не доведоха до съществено изменение на еврото спрямо останалите основни валути, като към момента спрямо долара се търгува на ниво от 1.3151 долара за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg