Европейската централна банка повиши нивото на лихвите с двадесет и пет процентни пункта до седемгодишен максимум при ниво от 4.25% на годишна база. Решението отговори на широките очаквания на анализаторите.

До голяма степен действието бе продиктувано от ускоряването на темпа на инфлация до най-високото й ниво от 16 години насам. Това от своя страна доведе до искания от страна на работещите на "стария континент" за по-високи заплати.

Търговията с фючърсите върху лихвите в еврозоната сочат, че инвеститорите напълно са заложили още едно повишение на лихвите до 4.5% до края на годината.

Инфлацията в Еврозоната се стимулира от рекордните цени на петрола, които днес за пореден път достигнаха исторически най-високи стойности, при нива над 145 долара за барел. Към момента ценната суровина с доставка през август се търгува при 145.25 долара за барел.

Рекордните цени на храните и горивата допринесоха за това инфлацията в Европа да достигне 4% през настоящия месец, което е два пъти над зоната за комфорт за европейската банка при ниво от 2% на годишна база.

През май производствените цени са регистрирали рекордно повишение от 7.1% на годишна база, посочиха изнесени по-рано данни.

Икономиката на страните от Еврозоната се очаква да се забави до около 1.8% през настоящата година и до 1.5% през следващата, в сравнение с отбелязания й ръст от 2.6% през изминалата такава.

Нарастващото ниво на лихвите ще направи положението на европейските компании още по-трудно, което и без това се подкопава от рекордните нива на еврото спрямо долара и останалите основни валути.

След новината единната валута регистрира известно повишение, достигайки най-висока стойност от 1.5907 долара за едно евро, като към момента се разменя при нива от около 1.5885 долара за евро.

На отрицателна територия се търгуват европейските индекси в късния следобед, като с понижение между половин и един процент се търгуват водещите индекси на страните от Западна Европа.