Инвеститорите очакват Европейската Централна Банка да повиши равнището на лихвите в еврозоната с 25 базисни пункта, до ниво от 4% при днешната си среща в борбата й срещу инфлацията и на фона на стабилното представяне на икономиката й.

До края на третото тримесечие на настоящата година широките очаквания са лихвите да бъдат увеличени още веднъж след днешното заседание и те да достигнат ниво от 4.25% на годишна база.

Повишението на лихвите ще направи заемите, отпускани на 317-те милиона европейски потребители по-скъпи.

За сравнение, настоящото ниво на краткосрочните лихви в САЩ е при 5.25% на годишна база, а във Великобритания са 5.5% на годишна база.

По-ниски от основните икономики остават единствено лихвите в Япония, като във втората по големина световна икономика лихвеният процент възлиза на едва 0.5% на годишна база.

От МВФ заявиха, че лихвите в еврозоната трябва да продължат да бъдат повишавани, като в противен случай съществува значителна опасност от инфлация.

В същото време ръстът на икономиката на зоната е стабилен, като за първото тримесечие на годината той възлезе на значителните 3% на годишна база. Средните очаквания на анализаторите са за ръст на БВП на еврозоната от 2.7% за тази година.

Допълнително възможност за повишаване на лихвите се дава и от падащото ниво на безработица в страните от ЕС.

През май инфлацията в еврозоната възлезе на 1.9% на годишна база, което бе без промяна спрямо предходните два месеца и малко под целените от централната банка 2%.