Европейската централна банка не изненада инвеститори и анализатори, като запази нивото на краткосрочните лихви в еврозоната непроменено при 4% на годишна база.

Решението стана реалност, на фона на повишаващото се ниво на инфлация в еврозоната, като ръстът в цените на храните и горивата отведоха нивото й при 3.2% през януари, което далеч надхвърля нивото на комфорт за европейската централна банка от 2% на годишна база.

До този момента ЕЦБ твърдо се придържа към твърденията си, че забавянето на ръста на най-голямата световна икономика - щатската няма да се отрази значително на повишението на икономиката на еврозоната.

Тя се очаква да се подкрепя от очакваното продължаващо силно търсене на европейски стоки от бързоразвиващите се азиатски икономики, като Индия и Китай, чийто ръст макар и със забавяне, значително ще превишава този на развитите индустриални държави.

След изнесеното решение еврото отбеляза спад спрямо долара, като единната валута се понижи до ниво от 1.4570 долара, след като преди това се разменяше на нива от над 1.4620 долара за евро.