Европейската централна банка запази нивото на краткосрочните лихви в Еврозоната при 4% на годишна база, следвайки това на английската централна банка.

За ЕЦБ, чиято среща се състоя в Атина, промяната на обстановката не означава промяна на политиката спрямо основния й лихвен процент за рефинансиране, който е 4% от миналото лято.

По-високите лихвени проценти, които се използват за борба с инфлацията, също така биха могли да заздравят определена валута и се счита, че подкрепят еврото.

И докато Федералният резерв на САЩ за седем месеца намали основната си лихва седем пъти до 2%, ЕЦБ се задоволява с изчаквателна позиция по отношение на борбата с нарастващата инфлация в европейския блок, който съставлява 15% от световния брутен вътрешен продукт.

Всичките 50 анализатори, интервюирани от Dow Jones Newswires, са единодушни, че ЕЦБ ще остави основния си лихвен процент непроменен. По-малко от половината от тях прогнозират, че банката ще намали лихвата до края на септември, докато 34 очакват това да се случи около Коледа.

ЕЦБ е в затруднение, тъй като инфлацията в Еврозоната падна до 3.3% през април, в сравнение с 3.6% през март. Цифрите обаче все още са по-високи от препоръчаните 2% от ЕЦБ. Банката също така е притеснена за колебанията в обменните курсове, включително и от рекордните нива на еврото и от евентуалните последствия за бъдещата икономическа стабилност.

Еврото се разменяше срещу рекордните 1.6018 долара на 23 април, след като двама от управителите на ЕЦБ обявиха, че високата инфлация може да принуди банката да вдигне лихвените проценти. Бързо след това те опровергаха това твърдение, а стойността на европейската валута падна и еврото се разменяше срещу 1.55 долара тази седмица.