Напълно очаквано Европейската Централна Банка, както и английската такава малко преди това, запазиха равнището на краткосрочните лихви без промяна. Лихвата във Великобритания бе запазена на ниво от 5.75% на годишна база, а тази в Еврозоната на 4%.

От Английската централна банка обясниха решението си със спада на фондовите пазари и рязкото повишение на лихвите в световен аспект. Лихвите в страната са на най-високото си за последните шест години равнище.

Очаква се да се внесе повече яснота относно бъдещата политика на английската банка след изнасянето на данните за инфлацията за изминалото тримесечие, което трябва да стане следващата сряда.

Като цяло средните очаквания на анализатори и инвеститори са английската банка да повиши равнището на лихвите в страната още поне веднъж до края на годината в борбата срещу инфлацията.

В резултат на липсата на сериозен инфлационен натиск към момента подобно решение взеха и от европейската централна банка. От там обаче заявиха, че ще продължат да следят инфлацията в Еврозоната отблизо и ще предприемат действия, ако е необходимо.

Изказванията затвърждават очакванията на инвеститорите за по-нататъшно повишение на лихвите в региона до края на годината.

През юни от банката завишиха средните очаквания за ръст на икономиката на Еврозоната до 2.6% на фона на предишната прогноза от 2.5%. За сравнение, през изминалата година икономиката на Еврозоната нарасна с 2.7%, което е и най-голямото й повишение от десетилетие насам.

Инфлацията в региона се запазва под поставените за цел от банката 2% за единадесети пореден месец.

Централните банки по света, обаче прибягват към повишение на лихвите на фона на нарастващия инфлационен натиск, който до голяма степен се подклажда от рекордното поскъпване в цената на петрола.

От средата на януари до момента цената на петрола е скочила с 54%.