Европейската комисия повиши прогнозите си за растежа в еврозоната

441
Европейската комисия повиши прогнозите си за растежа в еврозоната

Европейската комисия повиши днес прогнозите си за растежа за 13-е страни от еврозоната на 2,6 на сто за 2007 г. и на 2,5 на сто за 2008 година спрямо предишните си очаквания за 2,4 на сто и 2,2 на сто, предаде БТА.

Общо за 27-те страни от ЕС Комисията също увеличи прогнозите си до 2,9 на сто за 2007 г. и до 2,7 на сто за 2008 година в сравнение с 2,7 и 2,4 на сто при предишната си прогноза. Миналата година еврозоната отчете съживяване с растеж от 2,7 на сто растеж, а ЕС - с 2,9 на сто.

Брюксел е значително по-оптимистично настроен, отколкото бе преди за икономиката на Германия - първата сила в еврозоната, за която очаква увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,5 на сто за тази година и с 2,4 на сто за 2008 година спрямо предишните предвиждания съответно за 1,8 и 2,0 процента.

Европейската изпълнителна власт повиши днес и прогнозата си за Франция - до 2,4 на сто за тази година, а след това до 2,3 на сто през 2008 година, докато преди тези параметри бяха съответно 2,2 и 2,1 в предвижданията на Брюксел.

Европейският икономически растеж, който продължава да бъде "динамичен", е подкрепен от "стабилни инвестиции и по-силното частно потребление", посочва Комисията.

Този силен растеж ще позволи да бъде намалена безработицата и понижен държавният дълг, а това пък ще даде възможност да се увеличи потенциалният растеж преди проблемът със застаряването на населението да се изрази, се отбелязва в комюникето на еврокомисаря за икономиката и валутните въпроси Хоакин Алмуния, цитирано от Франс прес.

Близо 6 милиона нови работни места се очаква да бъдат създадени в еврозоната от 2006 до 2008 година, отбелязват експерти на ЕС. Равнището на безработица вероятно ще спадне до 6,9 на сто през 2008 година и това да бъде най-ниското равнище от началото на 90-те години.

Държавният дълг за 13-те страни от еврозоната средно се очаква да се намали до 1,0 на сто от БВП през 2007 година, а след това до 0,8 на сто през 2008 година спрямо 1,6 на сто през 2006 година, която е последната година, за която има окончателни данни.

Инфлацията вероятно ще остане на равнище 1,9 на сто тази и следващата година, според прогнозите на Комисията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg