Еврото поскъпна днес до нов двугодишен максимум спрямо долара, регистрирайки моментно най-висока стойност при ниво от 1.3636 долара. Единната валута не успя обаче да задържи постигнатите нива, като към момента се разменя на нива малко над 1.3600 долара за едно евро.

Така единната валута затвърди позициите си да атакува постигнатия през декември 2004 година исторически максимум при ниво от 1.3667 долара за едно евро.

Междувременно в Берлин министър председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер успокои, че няма нужда от панически действия в резултат на силното поскъпване на единната валута.

Според него плавното поскъпване на еврото спрямо долара се предопределя от пазарните сили и не бива да предизвиква паника, като добрите перспективи за ръст пред европейските икономики ще неутрализират до голяма степен негативното въздействие от поскъпването на единната валута.

Очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в Еврозоната, в борбата на Европейската Централна Банка срещу инфлацията, както и признаците за забавяне на щатската икономика са сред основните причини за поскъпването на еврото спрямо долара.
Очаква се ЕЦБ да повиши равнището на лихвите с нови 25 базисни пункта до 4% на годишна база на следващата си среща през юни.

На фона на поевтиняването на долара спрямо еврото, щатската валута регистрира повишение спрямо йената, достигайки 118.68 йени за долар от 118.37 йени в четвъртък.