Еврото е неработещ проект в настоящата му форма и е застрашен от „рухване“, предупреди един от създателите му. Професор Отмар Исинг, първият главен икономист на Европейската централна банка, който помогна за създаването на единната валута в началото на века, предупреди, че то не може да оцелее в настоящата си форма.

Той допълни, че ЕЦБ се занимава с твърде много дейности в опита си да управлява 19-те икономики, използвайки единната валута. „Един ден тази къща от карти ще рухне“, изтъкна Исинг в интервю за вестник Central Banking.

Според него експериментът с единната валута се е провалил от момента на въвеждането й през 2002 г., а причината е, че той е бил предаден от политиката в региона. „Трудно е да се прогнозира още колко време ще влизаме от една криза в следващата, но това не може да продължава до безкрай“, обяснява Исинг.

Според него ЕЦБ е допуснала фатална грешка, като се е съгласила да отпусне спасителна помощ на фалирали държави като Гърция и Ирландия. „Пактът за стабилност и растеж до известна степен се провали. Пазарната дисциплина беше разрушена от намесите на ЕЦБ. Така че няма механизъм за фискален контрол от пазарите и политиците. Налице са всички елементи за предстоящо бедствие за валутния съюз“, категоричен е Исинг.

Той смята, че е малко вероятен изход от проблемите на валутния съюз без политически съюз. Исинг осъди също така първата спасителна помощ за Гърция през 2008 г., предоставена й от френски и германски банки. Според него е щяло да бъде по-добре Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната и да й бъде предложена щедра подкрепа, след като възстанови стабилността на валутния си курс, основан на драхмата.

През 2015 г. Гърция в крайна сметка се съгласи на трета спасителна програма с тройката кредитори – ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд, след дълга безизходица между управляващата партия СИРИЗА и кредиторите на страната.

Лявата партия опита да договори по-благоприятни условия, след като пое управлението на страната, с обещанието да се бори с политиката на строго ограничаване на разходите, наложена от тройката. Тя доведе до недостиг на ликвидни средства в страната.