Доларът отбеляза значително повишение спрямо останалите основни валути в късния следобед след коментарите, направени от председателят на ФЕД, че резервът е загрижен от поевтиняването на щатската валута.

Той заяви още, че лихвите в най-голямата световна икономика са добре позиционирани, за да й дадат възможност за ръст, както и стабилност на цените.

Изказванията му се възприеха от пазара като сигнал за преустановяване на политиката на понижение на лихвите в условията на наблюдаван инфлационен натиск. От септември насам ФЕД понижи нивото на лихвите с три цяло и двадесет и пет процентни пункта.

Еврото загуби близо цент и половина от стойността си в рамките на няколко минути, като се понижи до ниво от 1.5450 долара за едно евро спрямо 1.5590 долара за евро преди изказването. Най-високата стойност, достигната днес преди обед от валутната двойка, бе при ниво от 1.5626 долара за евро.

За последната една година единната валута е поскъпнала със значителните 16% спрямо "зелените пари", сочи още статистиката.

Силно повишение регистрира доларът и спрямо йената. Един щатски долар се разменя към момента на нива от около 105.39 йени, спрямо нивото му на търговия от 104.43 йени преди изказването.

Изявлението на Бернанке се прие като сигнал, че ФЕД може да използва различни лостове, за да ограничи поевтиняването на щатската валута.

Като цяло евтиният долар стимулира щатските компании, правейки стоките им относително по-евтини на международните пазари, но внася известна финансова нестабилност.

Поскъпването на долара въздейства в известна степен и върху цените на горивата, които се изразяват основно в щатска валута.

Икономиката на САЩ отбеляза повишение от над средните очаквания през изминалата седмица. Ръстът възлезе на 0.9% на годишна база и изпревари средните очаквания за такъв от 0.6%.