От известно време еврото се очаква да поевтинее спрямо силния щатски долар и най-накрая европейската валута изглежда се предава под натиска на продължителните разпродажби, като в момента се движи около тримесечно дъно.

Това, което се промени при еврото, според анализатори, е ясният ангажимент от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналата седмица да задържи лихвените проценти ниски още известно време – политика, която е в рязък контраст с тази на Федералния разерв на САЩ, който може да започне да ограничава паричните си стимули за икономиката по-късно през годината.

Еврото падна до тримесечно дъно във вторник на ниво от 1.2754, след като Standard & Poor's понижи рейтинга на Италия, а Йорк Асмусен от ЕЦБ заяви, че банката ще запази рекордно ниските лихви повече от 12 месеца.

Въпреки че от ЕЦБ пуснаха съобщение, в което заявяват, че Асмусен не е имал намерение да определя продължителността на периода, в който лихвите ще останат ниски, анализатори смятат, че коментарите подчертават различията между монетарната политика в САЩ и Европа.

"Тук става въпрос за разминаване в монетарната политика и по тази причина еврото и британският паунд ще поевтинеят,“ заявява Кати Лийн, управляващ директор на BK Asset Management, пред CNBC.

През миналата седмица ЕЦБ се дистанцира от традиционната си политика да не обявява бъдещи планове, след като съобщи, че ще задържи лихвите на настоящите или по-ниски нива в "продължителен период". Основната лихва на ЕЦБ в момента е на рекордно ниските 0.5%.

"Продължаваме да смятаме, че еврото трябва да бъде продавано спрямо долара в случаите, когато се поскъпва краткосрочно, тъй като очакванията на инвеститорите за паричната политика на ЕЦБ няма да се променят скоро," твърдят анализатори в Credit Agricole.

В последните седмици валутите на основни и развиващи се пазари поевтиняха спрямо долара на фона на очакванията, че ФЕД ще започне да изтегля част от икономическите си стимули по-скоро от прогнозираното.

На фона на повишената волатилност на валутните пазари еврото се държи относително добре, а анализатори отдават това отчасти на прилива на средства от развиващите се пазари и на продължителния прилив на средства в дълга на страните от периферията на еврозоната.

Еврото губи около 4.8% от върха, достигнат в средата на юни, а много анализатори очакват то да падне до 1.25 спрямо долара в следващите седмици, което предполага спад от около 2% от настоящите нива. Това би свалило европейската валута до най-ниското й ниво от септември 2012 г.

"В момента еврото се понижава до по-нисък рейндж на търговия. To показва известна издръжливост благодарение на намаляването на позициите, свързани с развиващите се пазари. Ясно е, че това продължи до известна степен, която прави еврото по-уязвимо на политиката на ЕЦБ за ниски лихви," смята валутният анализатор от Citibank Тод Елмер.