Очакванията, че еврото ще поевтинее спрямо щатския долар, може да бъдат преобърнати с главата надолу, ако икономическите данни от засегната от рецесията еврозона продължават да изненадват приятно, смятат валутни анализатори.

Еврото поскъпна с около половин процент в понеделник, след като стана ясно, че производството в еврозоната през юни е нараснало до 16-месечен връх, което е признак, че икономиката на еврозоната се стабилизира.

По-рано днес еврото се търгуваше на ниво от около 1.3060 долара за евро, оттласквайки се от триседмичното дъно под 1.29.

"Излизат по-добри данни от очакваните, така че има надежда за ръста", казва Шон Калоу, старши анализатор в Westpac Bank в Сидни.

"Има известна доза оптимизъм, който трябва да се следи, особено, ако човек е скъсил еврото," казва Калоу във връзка с очакванията за поевтиняване на европейската валута.

Обявените вчера данни за индекса на икономическата активност (PMI) и по-конкретно за Испания и Италия привлякоха вниманието. Италианският индекс нарасна до най-високото си ниво от юли 2011 г., а испанският се повиши до 50 пункта през юни в сравнение с 48.1 през май, преминавайки и ключовата граница, която разделя ръст в икономическата активност от свиването.

Компенсацията от добри икономически данни от еврозоната, силна техническа подкрепа при ниво от 1.30 и очакванията за поевтиняване на долара спрямо основните валути предвещават поскъпване на еврото, според Ед Понси, управляващ директор на Barchetta Capital Management.

"1.30 е голямо ниво на подкрепа за еврото, не само през последната седмица, но и по-рано през годината и в края на миналата година. Смятам, че в скоро време еврото ще поскъпне до 1.32 долара".

Нарастващият оптимизъм спрямо еврозоната е в рязък контраст в сравнение с преди година, когато опасенията около финансовите проблеми на Испания накараха инвеститорите да се изтеглят от активите, свързани с еврозоната и да разпродадат еврото.

В понеделник по-добрите от очакваните данни за икономическата активност в Италия и Испания помогнаха на европейските борси да започнат силно третото тримесечие, докато лихвите по италианските и испанските държавни облигации паднаха.

Други анализатори смятат, че въпреки че запазват прогнозите си за поевтиняване на европейската валута спрямо силния долар, еврото като цяло би трябвало да не отстъпва от позициите си на фона на признаците, че най-лошото може би вече е отминало за най-слабите членове на еврозоната.

"Прогнозираме 1.29, 1.27 за еврото въз основа на очакванията ни, че икономическите данни от САЩ ще бъдат по-добри и че Федералният резерв ще ограничи стимулите за икономиката," казва Томас Хар от Standard Chartered Bank.

"Няма обаче да видим нивото от 1.20 отново, защото положението в Европа е много по-стабилно в сравнение с година по-рано," казва Хар.