Йената е на път да запише седмичен ръст спрямо повечето основни валути, след като признаците за забавяне на ръста на световната икономика засилиха търсенето й като валута убежище, пише Bloomberg.

Еврото е на път да отчете най-големия си петдневен спад спрямо долара от юли насам преди очакваните през следващата седмица данни, които, според прогнозите, ще покажат, че бизнес нагласите в Германия остават близо до най-ниското си ниво от повече от две години. Международният валутен фонд (МВФ) пък ще занижи прогнозата си за световната икономика с “няколко десетични точки,” заяви вчера служител на финансовата институция.

По-рано днес йената се търгуваше почти без промяна спрямо долара на ниво от 78.25 йени за долар, в сравнение със 78.24 вчера. Така японската валута е на път да запише повишение от 0.2% за седмицата. Йената се търгуваше на ниво от 101.53 йени за евро, в сравнение със 101.47 вчера, когато поскъпна с 0.8%. Валутата поскъпва с 1.4% от 14 септември насам.

Еврото се разменяше срещу 1.2974 долара, в сравнение с 1.2968 долара вчера, и е на път да отчете понижение от 1.2% през тази седмица, което ще е най-голямата му седмична загуба от седмицата, приключила на 6 юли.

В понеделник мюнхенският институт Ifo се очаква да обяви, че индексът на бизнес климата е на ниво от 102.8 пункта през този месец, в сравнение със 102.3 пункта през август, според проучвания на Bloomberg News сред икономисти. През миналия месец индексът падна до най-ниското ниво от март 2010 г.

Еврото е на път да падне до 1.2829 долара, което е нивото на 200-дневната му пълзяща средна, след като не успя да поскъпне до над 1.3178, което е 78.6% Фибоначи корекция от достигнатия през февруари връх за тази година, прогнозира Силин Бейн, анализатор в Credit Suisse Group AG.

Спадът на еврото е ограничен преди днешната среща на испанския министър-председател Мариано Рахой с италианския му колега Марио Монти. Financial Times обяви, че Испания и ЕС работят по план за задвижване на изкупуванията на облигации от страна на Европейската центpална банка (ЕЦБ).

Планът ще бъде обявен на 27 септември и ще се концентрира върху структурните реформи на испанската икономика, за които настоява ЕС, според изданието.

Еврото скочи с 2.1% през последния месец. За същия период доларът пада с 2.3%, а йената поевтинява с 0.9%.

Вчера от Morgan Stanley да се купува долар/йена на ниво 78, с таргет 85.

Днес австралийският долар поскъпва с 0.3% до 1.0464, в сравнение с вчера, когато достигна 1.0368 пункта, най-ниското му ниво от 11 септември.