Еврото остава втората по важност резервна валута в света, но продължаващата дългова криза в Европа оказва негативно влияние върху доверието в единната валута, обяви днес в доклад Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от ДПА.

В 11-ия годишен доклад на франкфуртската институция за международната роля на еврото, се посочва, че делът на еврото в чуждестранните валутни резерви на държавите се е понижил само незначително до 25 процента в края на миналата година спрямо 25.4% в края на 2010 година, въпреки продължаващата дългова криза, пише БТА.

Правителствата по света не са се отказали от еврото въпреки дълговата криза, засегнала 17-те страни, които използват единната европейска валута, отбелязва в доклада си ЕЦБ, цитирана от Асошиейтед прес.

Страните се придържат към чуждестранни валути - като щатския долар, еврото и японската йена - за да могат да контролират курса на собствената си валута, като буфер срещу финансови кризи, и да обслужват дългове и облигации в чуждестранна валута.

"Този доклад установява, че международната роля на еврото е била относително стабилна през 2011 година в сравнение с останалите водещи международни валути", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги. В днешното си съобщение Драги заяви, че целта на ЕЦБ да запази стабилна стойността на единната европейска валута "продължава да укрепва международната употреба на еврото".

Наблюдава се обаче лек спад при използването на еврото в банковите сметки в чуждестранна валута в Централна и Източна Европа, където то служи като по-надеждно средство за спестяванията на хората, чиято местна валута може да е несигурна. Въпреки понижението, около 83 процента от сметките в чуждестранна валута в региона са останали в евро, посочва АП.

Делът на американския долар - водещата в света валута, използвана като резервна - в световните резерви леко се е свил до 62.1%, спрямо 62.2% в края на 2011 г.

Все пак доларът остава доминираща валута въпреки високия търговски и бюджетен дефицит на САЩ - двата фактора, които могат да отслабят позициите на една валута.

Според банката, китайският юан би могъл в крайна сметка да измести японската йена като трета по важност валута в света, допълва ДПА.