Днес еврото увеличи спада си, понижавайки се до четиригодишен минимум спрямо долара, вследствие на постоянните опасения, че ограничението на държавните разходи в Еврозоната може да повлияе на крехкото икономическо възстановяване.

Еврото падна до ниво от 1.2306 долара на платформата за търговия EBS, което е най-ниското му ниво от април 2006 г.

След като европейската валута падна под дъното си от 1.2329 долара от октомври 2008 г. следващото дъно се намира на 1.1640 долара, което бе достигнато през ноември 2005 г.

Загубите за еврото се задълбочиха след като Алекс Вебер от Европейската централна банка обяви, че е важно да не се подценяват все още съществуващите опасност за финансовата стабилност.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви вчера, че пакетът на Европейския съюз и Международния валутен фонд, който е на стойност 1 трлн. долара, само е спечелил малко време за решаването на проблемите с нарастващата разлика между най-силните и най-слабите икономики на Еврозоната.

Миналата седмица европейската валута за кратко поскъпна до 1.31 долара след като спасителния пакет беше обявен, преди след това опасенията около перспективите за растеж на Еврозоната отново да излязат на преден план. Трейдърите се опасяват, че мерките за икономически ограничения, приети от Гърция, Испания и Португалия, ще навредят на икономическия растеж в краткосрочен план и ще принудят ЕЦБ да остави лихвите ниски в средносрочен план.

Анализатори смятат, че еврото може да пада още предвид относително слабите перспективи за икономическия растеж в ЕС в сравнение със САЩ.

Данни, публикувани в петък показаха, че спекулативните залози срещу еврото достигат рекордни нива в седмицата приключила на 11 май.

Днес еврото се понижаваше и срещу други основни валути падайки за кратко под 114 йени преди да поскъпне и да се установи на ниво от около 114.06 йени за евро.

Британският паунд също бележи спад понижавайки се до най-ниското си ниво от 1.4470 долара от година. За сравнение в петък паундът се разменяше срещу 1.4557 долара.

Слабостта на еврото и на долара подпомагат доларовият индекс, който нарасна до най-високото си ниво от 13 месеца, достигайки 86.31 пункта.