Еврото се повиши до нов исторически рекорд спрямо долара, достигайки най-висока стойност от 1.4667 долара за едно евро в резултат на дадените сигнали от страна на Китай, че планира да превалутира част от валутните си резерви в долари, на фона на силното понижение на щатската валута.

Спад спрямо всички 16 основни валути отбеляза доларът, като спрямо йената "зелените пари" се понижиха до 113.69 йени за долар, което бе и най-ниската стойност при валутната двойка от 22 октомври насам.

Анализатори коментират, че потенциалът за превалутиране на китайските резерви е значителен, което може да окаже и по-нататъшен низходящ натиск върху долара спрямо останалите основни валути. Към момента валутните резерви на страната възлизат на около 1.43 трлн. долара.

Към момента единната валута се търгува на нива от около 1.4650, задминавайки очакванията на много специалисти, че нива от 1.4600 можем да видим до края на годината.

До нов исторически рекорд поскъпна и канадският спрямо щатския долар, като 26-годишен минимум отбеляза и спрямо британския паунд. Австралийският долар поскъпна до 23-годишен максимум спрямо щатския.

Голяма част от пазарните участници не изключват възможността да станем свидетели и на по-нататъшен низходящ натиск спрямо щатската валута в оставащото до края на годината време. Според тях еврото е с потенциал да се повиши до 1.5 долара до края на годината.

Поскъпването на еврото обаче, макар и да е добра новина за европейските потребители на щатски стоки, е възможно да окаже негативен ефект върху ръста на икономиките на стария континент. Скъпата единна валута прави европейските стоки относително по-скъпи на международните пазари и по-малко предпочитани.

Спадът на долара съдейства и за рекордното повишение при цената на петрола и останалите суровини, който днес достигна нов максимум при ниво над 98 долара за барел.