Еврото бе подложено на натиск в азиатската сесия днес преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се очаква да донесе нови мерки по облекчаване на паричната политика. В същото време новозеландският долар падна, след като Централната банка на Нова Зеландия изненада пазарите като понижи основната си лихва.

Новозеландският долар падна с с повече от цент, след като банката реши да намали лихвата с 25 базисни пункта до 2.25%, изтъквайки като причина материално понижение в редица инфлационни индикатори. Централната банка също така даде индикации, че предстои поне още едно понижение.

Новозеландският долар за последно се търгуваше с понижение от 0.3% на ниво от 0.6635, след като поевтиня до едноседмично дъно от 0.6618, което е доста под достигнатия вчера връх от 0.6809.

Днес ЕЦБ се очаква да понижи лихвата по депозитите с 10 базисни пункта до -0.40%, да обяви допълнителни изкупувания на активи и евентуално да въведе лихви по подобие на Централната банка на Япония в опит да повиши инфлацията, според проучване на Reuters.

Еврото поевтинява с 0.2% до 1.0977 долара днес, въпреки че възстанови част от позициите си спрямо йената, поскъпвайки с 0.2% до 124.86.

Доларът бележи ръст от 0.4% до 113.26 йени, възползвайки се от намаляващото избягване на риска, след като изнесените данни за инфлацията в Китай, се оказаха по-добри от очакваните.

Доларът обаче остава в рейнджа, в който се търгува от началото на месеца.

Канадският долар изтри част от спечеленото вчера, след като Централната банка на Канада не внесе промени в паричната си политика и обяви, че икономическите й прогнози остават до голяма степен същите както през януари.

Канадската валута се стабилизира, след като преди това падна до 12-годишно дъно от 1.4474 спрямо щатския долар през януари, но въпреки това остава доста по-евтина в сравнение с преди година. Доларът за последно се търгуваше с повишение от 0.2% до 1.3275 канадски долара.