Еврото отстъпи от най-високото си ниво спрямо йената от четири месеца насам преди очакваните днес данни, които могат да подсилят индикациите, че дълговата криза в еврозоната подтиска икономическия растеж, информира Bloomberg.

Еврото поевтиня спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни за инвеститорското доверие в Германия, които, според прогнозите, ще покажат, че то е близо до най-ниското си ниво от началото на годината. Търсенето на йената беше ограничено на фона на спекулациите, че Централната банка на Япония ще засили монетарните стимули, за да ограничи поскъпването на валутата, което се отразява на износителите.

По-рано днес единната валута поевтиняваше с 0.3% до 102.93 йени за евро, след като в предходния ден затвори на 103.86 йени за евро, което беше най-високото ниво от 9 май насам.

Еврото поевтиня с 0.1% спрямо долара до 1.3099 долара за евро. Йената поскъпна с 0.2% до 78.58 йени за долар, след като вчера достигна нивото 78.93, което беше най-ниското от 7 септември насам.

Денс се очаква германският ZEW център да обяви, че индексът на инвеститорското доверие в страната е на ниво минус 20 пункта през септември, според проучване на Bloomberg News сред икономисти. Индексът падна до минус 25.5 миналия месец, което беше най-ниското от миналата година.

Централната банка на Япония започва двудневна среща днес, на която ще обсъжда паричната си политика. Пет от 21 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че банката ще обяви облекчаване на политиката утре. Останалите 16 очакват, че банката ще предприеме ходове до октомври.

Йената поевтиня с 1.9% през миналата седмица. Доларът падна с 0.8%, а еврото поскъпна с 1.3%.

Австралийският долар днес се търгуваше на ниво от 1.0463 долара, в сравнение с 1.0476 долара вчера, когато поевтиня с 0.7%.