Еврото поевтинява спрямо долара и йената преди очакваните днес данни (PMI), които, според прогнозите, ще покажат свиване на секторите на услугите и производството в Европа и ще засилят индикациите, че дълговата криза в региона пречи на икономическия растеж, пише Bloomberg.

Йената поскъпва спрямо повечето валути, на фона на спекулациите, че неочакваният паричен стимул от страна на Централната банка на Япония ще има малък ефект върху икономическия растеж в страната, тъй като териториалният спор с Китай ще се отрази на слабото световно търсене на износни стоки.

Австралийският долар поевтиня, след като частно проучване показва, че производството в Китай може да се свие в 11-ти пореден месец, което ще навреди на износа на Австралия.

Еврото поевтиняваше с 0.3% до 101.98 йени по-рано днес. Спадът спрямо долара беше от 0.2% до 1.3019 долара за евро. Йената пък се търгуваше на ниво от 78.33 спрямо долара, след като преди това беше поскъпнала с 0.6% до 78.38 йени за долар в Ню Йорк.

Индексът на услугите и производството в еврозоната вероятно е на ниво от 46.6 пункта през септември, в сравнение с 46.3 пункта в предходния месец, според предварителното проучване Bloomberg сред анализатори. Ниво под 50 означава свиване.

Испания, която е четвъртата най-голяма икономика в еврозоната, днес ще емитира 3- и 10-годишни облигации. Лихвата по 10-годишните книжа на Испания падна до 5.7%, в сравнение с рекордните 7.75% на 25 юли.

Предварителните данни на Markit и HSBC Holdings Plc за индекса на производството в Китай показаха ниво от 47.8 пункта този месец, в сравнение с 47.6 пункта през август. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и втората най-голяма експортна дестинация на Нова Зеландия.

Австралийският долар поевтинява с 0.4% до 1.0434 щатски долара, докато новозеландският долар остава почти без промяна на ниво от 82.72, след като преди това беше поскъпнал с 0.4%.

Кивито, както наричат новозеландският долар, поскъпна по-рано, след като стана ясно, че БВП на Нова Зеландия е нараснал с 0.6% през второто тримесечие, в сравнение с първото.