Еврото поевтинява спрямо повечето от основните валути, след като бизнес данните от Европа породиха спекулации, че икономическото възстановяване на Стария континент ще забуксува.

Еврото бе близо до най-ниското си ниво от три седмици спрямо долара, преди очакваните данни, които според анализатори ще отчетат ръст в поръчките на дълготрайни стоки и по-голям икономически растеж. Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт обяви вчера, че очаква вдигане на лихвите през втората половина на следващата година. Австралийският долар достигна четиримесечен връх спрямо долара, след като управителят на Централната банка на Австралия Глен Стивънс заяви, че състоянието на икономиката на страната може да се подобри по-късно през годината.

Еврото губеше 0.1% до 1.3813 спрямо долара по-рано днес, в сравнение с вчера, когато падна с 0.1%. Еврото докосна 1.3749 на 20 март, което бе най-ниското спрямо долара от 6 март насам. Европейската валута се разменяше срещу 141.30 йени в сравнение със 141.39 вчера. Йената пък остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 102.30.

Австралийският долар поскъпна с 0.1% до 91.74 щатски цента в сравнение с вчера, след като преди това достигна 91.84 цента, което бе най-високото ниво от 26 ноември насам. Австралийският долар е добавил 1.5% към стойността си от 20 март насам.

Азиатско тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.9%.

Поръчките на щатски дълготрайни стоки вероятно са нараснали с 0.8% през февруари в сравнение с предходния месец, когато паднаха 1%, според прогнозите на икономисти участвали в проучване Bloomberg News. Официалните данни се очакват днес.

В отделно проучване икономисти прогнозират, че очакваните утре данни ще покажат, че БВП на САЩ е нараствал с 2.7% на годишна основа в периода октомври-декември, в сравнение с обявените през миналия месец данни за ръст от 2.4%.

Еврото поевтиня, след като индексът на бизнес доверието за Германия на института Ifo падна до 110.7 пункта през март, след като бе нараснал до 111.3 пункта в предходния месец, което бе най-високото ниво от юли 2011 г. Икономистите очакваха понижение до 110.9.

Следващата седмица е срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която понижи основната си лихва до 0.25% през ноември. Служител на Европейската комисия, цитиран от Reuters, пък е заявил, че еврото е прекалено скъпо.

Японската йена се очаква да поевтинее до 110 йени за долар до края на годината, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Австралийският долар поскъпна в четвърти пореден ден, след като управителят на Централната банка на Австралия Стивънс заяви, че има ранни признаци за ръст на местното потребление. Днес той повтори, че основната лихва, която в момента е на рекордно ниското ниво от 2.5% и вероятно ще остане без промяна в продължителен период.