Еврото поскъпна до най-високата си стойност спрямо долара от близо две години насам, след решението на Федералния резерв вчера да запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 5.25% на годишна база.

Единната валута се повиши моментно днес до ниво от 1.3409 долара за едно евро, което бе и най-високата му стойност от месец март 2005 година насам.

След решението на резерва относно лихвите вчера и изявлението след срещата, накарала инвеститори и анализатори да очакват следващият ход да е в посока на намаляване на лихвите, доларът отбеляза понижение спрямо 10 от 15-те основни валути.

Той се понижи до най-ниската си стойност от близо 10 години насам спрямо австралийския долар, където се очаква централната банка на страната да повиши лихвите през следващия месец.

Анализатори коментират, че се очаква доларът да остане силно волатилен, на фона на засилените очаквания за понижение на лихвите през юни, като отблизо ще се следят и данните за инфлацията в САЩ.

Някои анализатори очакват спадът при щатската валута да продължи, като е възможно да видим и нива от 1.37 долара за едно евро през следващите месеци.

Поскъпването на еврото днес се подсили и от направените изказвания от представители на ЕЦБ относно продължаващата опасност от инфлация в еврозоната, което кара пазарните участници да очакват ново повишение на лихвите в зоната на следващите срещи на банката.

На фона на слабостта на щатската спрямо останалите основни валути, слабост проявява и йената, спрямо която доларът почти не се измени след решението на Фед вчера.

Специалисти прогнозират обаче, че е възможно поскъпване на японската валута, като според анализатори от инвестиционната банка Mitsubishi UFJ е възможно доларът да се понижи до 110 йени до края на юни.