Днес еврото поскъпва спрямо долара и йената в Азия, след като трейдърите отново купуват европейската валута. Това се дължи на разсейването на част от опасенията по отношение на задълженията на Дубай, след като вчера централната банка на Обединените арабски емирства реши да инжектира средства в банковата система.

Според дилърите обаче, поскъпването на еврото може да спре в следващите дни, тъй като инвеститорите все още се колебаят дали да залагат на такива по-рискови активи преди да се потвърди, че спадът вследствие на проблемите на Дубай няма да се задълбочи.

Ходът на централната банка на ОАЕ повиши желанието на трейдърите за закупуването на по-рискови активи в азиатската търговия днес, което доведе до закупуването на евро от страна на азиатски държавни инвестиционни фондове. Това, от своя страна, повиши стойността на европейската валута до 1.5085 по време на сесията.

"В момента ситуацията около Дубай изглежда на пазара по-стабилна отколкото в петък," според Джун Кейто, заместник генерален мениджър на Shinkin Central Bank.

По-рано днес еврото се търгуваше срещу 1.5070 долара, в сравнение с 1.4955 долара в петък в Ню Йорк. Едно евро се разменяше срещи 130.14 йени, в сравнение със 129.71 йени в петък.

Еврото може да нарасне до около 1.5100 долара и 131.50 долара по-късно, ако световните фондови пазари последват повишенията в Азия.

Покачвания над тези нива обаче са малко вероятни тази седмица, тъй като много играчи все още искат да се уверят, че ситуацията с Дубай няма да породи още проблеми," смята Ясуо Накаяма, който ръководи търговията с валута в Shinkin Central Bank.

В същото време по-рано днес доларът се търгуваше срещу 86.33 йени в сравнение с 86.75 йени в петък.

След като зелената валута падна в петък до 14-годишен минимум от 84.82 йени в петък, участниците на пазара очакват коментари по отношение на евентуалната намеса при закупуването на долари от страна на Япония.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест основни валути днес беше на ниво от 74.526 пункта в сравнение със 75.034 пункта в петък.