Еврото се повиши до нов исторически максимум спрямо долара в петък, завършвайки при рекордно високо ниво седмицата.

Най-високата стойност регистрирана от единната валута бе при ниво от 1.4395 долара за едно евро, като края на петъчния ден еврото приключи много близко до посоченото ниво.

За седмицата европейската валута добави 0.6% спрямо долара, като отбеляза повишение спрямо 15 от 16-те основни валути на световните пазари.

Доларът регистрира слабост и спрямо останалите валути, като от началото на годината щатските пари са загубили 8% спрямо кошница от валути.

Понижение отбеляза долара и спрямо йената, която също проявяваше слабост през седмицата. Доларът загуби 0.3% от стойността си спрямо йената за работните дни, приключвайки при ниво от 114.19 йени за един долар.

Продължаващото поевтиняване на "зелените пари" се предопределя от негативните данни за щатската икономика, коментират специалисти.

След негативните данни за пазара на недвижими имоти изнесени през изминаващата седмица, лоши такива бяха отчетени и за поръчките на дълготрайни стоки.

От друга страна низходящ натиск върху долара се оказва и в резултат на рекордното поскъпване на петрола, достигнал нови рекордни стойности през седмицата. Петролът се измерва в долари, и слабостта на щатската валута го прави относително по-евтин.

Анализатори и инвеститори прогнозират, че слабостта на щатската икономика ще накара Фед да прибегне до ново намаляване на лихвите в най-голямата световна икономика, след изненадващото им понижение на предходното заседание с половин процентен пункт.

Средните очаквания са за понижение на лихвите с 25 базисни пункта до ниво от 4.5% на годишна база, но съществуват и очаквания за намаляването им с половин процентен пункт.

Много от пазарните участници прогнозират по-нататъшно понижение на долара спрямо еврото и през месеците до края на годината, като съществуват прогнози, че можем да станем свидетели и на нива от 1.45 долара за евро.