Еврото продължи да пропада втора седмица поред, след като Moody's понижи кредитния рейтинг на Ирландия направо с пет степени. Миналата седмица подобен ход направи друга кредитна агенция - Fitch.

Единната европейска валута стигна до 1.3133 долара, след като на срещата си в Брюксел европейските лидери се договориха да създадат постоянен механизъм за финансова стабилност от 2013 г., но не предложиха нищо ново за справяне с настоящата криза на дълговите пазари на членове от еврозоната.

Според вицепремиера Симеон Дянков, Европа е закъсняла с приемането на кризисен механизъм за страните от еврозоната. Той коментира приетата в Брюксел промяна на Лисабонския договор, позволяваща тази стъпка.

Важното за вземането на това решение последните два дни е, че оттук нататък няма да е необходимо да се действа "на парче", когато някоя държава е закъсала и ще й трябва помощ.

Това е един вид като фискален резерв на Европейския съюз, по този начин може да си го представим. Европа като цяло, може би заради това, че са 27 различни правителства, по-трудно се работи, закъсня с вземането на решение. В Съединените щати решението беше взето преди около 2 години. В крайна смерка го имаме и това определено ще има много по-голяма стабилност и сигурност в пазарите оттук нататък, каза вицепремиерът.

Симеон Дянков е против призивите на някои европейски лидери в Европейския съюз да има еднаква данъчна политика, защото за България това би означавало данъците да се повишат.

Източник: БНР