Еврото отчете най-големия си еднодневен спад спрямо йената от дебюта си на форекс пазарите през 1999 г., след като задълбочаващата се криза принуди европейските правителства да гарантират спасяването на изпадналите в затруднения банки, информира Bloomberg.

Европейската валута достигна 14-месечен минимум спрямо долара и най-ниското си ниво спрямо йената от две години и половина, след като европейските лидери не излязоха след срещата си през уикенда с план подобен на този на правителството на САЩ. Германското правителство обедини сили с местни банки и застрахователи, за да предотврати фалита на Hypo Real Estate Holding AG, докато Белгия обяви обновен план за спасяването на Fortis.

Стойността на еврото падна и единната европейска валута се разменяше срещу 139.80 йени, което е и най-ниското ниво от март 2006 г. Еврото се обезцени до 1.3605 долара, в сравнение с 1.3772. По-рано днес едно евро дори се разменяше срещу 1.3543 долара, което е най-ниското му ниво от 23 август 2007 г. Доларът също поевтиня спрямо японската валута и с един долар по-рано днес можеше да се купят 103 йени за първи път от четири месеца. Еврото може да се обезцени още повече тази седмица и да падне до 1.3360 долара и до под 137 йени, според анализатори.

Еврото се обезцени и срещу английският паунд и се разменяше срещу 77.02 пенса, което е най-ниската му стойност от 14 март. Европейската валута достигна шестмесечен минимум и срещу швейцарския франк.

Японската валута е най-добре представящата се през септември спрямо долара, след като срива на кредитния пазар доведе до фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. и вдигна рекордно цените на заемите в Европа.

Deutsche Bank AG, която е най-големият търговец на чужда валута, прогнозира, че йената ще се оскъпи с 5% в предстоящите месеци.

Търговците на фючърси увеличиха залозите си, че йената ще се оскъпи спрямо щатския долар. Доларът падна спрямо йената в четвърти пореден ден вследствие на спекулации, че предстоящи икономически данни ще разкрият задълбочаващ се спад на щатската икономика.

Конгресът на САЩ одобри на 3 октомври план за спасяването на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, който предвижда изкупуването на проблемните активи на финансовите институции.

От Goldman Sachs Group Inc. обявиха, че щатската икономика ще влезе в значително по-голяма от предварително очакваната рецесия, което ще принуди Федералния резев да намали основната лихва поне с 1 процентен пункт. БВП на САЩ ще намалява във всяко от следващите две тримесечия, докато безработицата ще достигне 8% до края на 2009 г., според Goldman.