Еврото с двугодишен максимум спрямо долара при слаба активност на валутните пазари

447
Еврото с двугодишен максимум спрямо долара при слаба активност на валутните пазари

Еврото поскъпна до двугодишен максимум спрямо долара в резултат на спекулациите, че стабилното развитие на европейската икономика ще доведе до ново повишение на лихвите в еврозоната от страна на Европейската Централна Банка.

Официални представители на банката заявиха през настоящата седмица, че повишението на краткосрочните лихви в зоната ще е необходимо, за да се преодолее инфлационния натиск.

Еврото поскъпна до нива над 1.34 долара, като моментно единната валута достигна най-висока стойност от 1.3442 долара за едно евро, което бе и най-високото му ниво от месец март 2005 година насам. Към момента еврото се разменя на нива от около 1.3430 долара.

Най-високото ниво на еврото спрямо долара бе достигнато при ниво от 1.3666 долара на 30 декември 2004 година.

Единната валута поскъпна днес спрямо 11 от 16-те основни валути на валутните пазари. Анализатори коментират, че поскъпването на европейската валута става реалност при относително ниски търгувани обеми, като валутните пазари в САЩ, Великобритания, Сингапур и Австралия са затворени по повод честването на великденските празници.

Допълнително посоката на търговия на валутната двойка евро-долар ще се предопредели след изнасянето утре на данните за заетостта и безработицата в САЩ за изминалата седмица. Средните очаквания на анализаторите са за повишаване на равнището на безработица през март до 4.6% от 4.5% месец по-рано.

Поскъпването на единната валута се предопредели днес и след изнасянето на положителните данни за индустриалното производство в Германия, което се повиши с 0.9% през февруари на месечна база изпреварвайки средните очаквания за ръст от 0.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg