Еврото се търгува на ниво близко до най-ниската си стойност от над две седмици насам спрямо долара, в резултат на изказванията на европейските финансови министри, че единната валута поскъпва твърде бързо.

Министър председателят на Люксембург заяви вчера, че повишението с 11.5% на еврото спрямо долара за последните 12 месеца е повече от достатъчно, за да компенсира световния дисбаланс.

Повишение бележи единната валута, в сравнение с останалите основни такива, като спрямо кошница от валути еврото се търгува на нива близки до най-високите си в историята.

Днес единната валута се понижи до 1.4015 долара, което бе и най-ниската му стойност от 20 септември насам, като впоследствие възстанови част от изгубеното и се търгува при нива от около 1.4040 долара за евро.

Спрямо йената еврото отбеляза известно понижение до 164.66 йени за евро, в сравнение с 164.96 йени малко по-рано.

В същото време повишението на долара се предопределя и от очакванията, че Фед няма да прибегне до по-нататъшни понижения на лихвата в САЩ на следващото си заседание през настоящия месец.

Европейската валута поскъпна до исторически рекорд спрямо долара при ниво от 1.4283 долара на първи октомври, както и до максимум спрямо йената при ниво от 168.99 йени на 23 юли.

През изминалия месец от Статистическия институт на Евросъюза обявиха, че търговският дефицит на ЕС с Китай се е повишил с 22% до рекордно ниво за първото полугодие до голяма степен подкрепен от повишението на еврото, което прави европейските стоки по-скъпи на китайските пазари.

Официални представители на ЕС предупредиха още, че пазара трябва да отчита възстановяването на японската икономика, като призоваха китайските регулаторни органи да продължат с валутната либерализация.