Еврото поскъпна до рекорден максимум спрямо йената, на фона очакванията, че Японската централна банка най-вероятно няма да повиши равнището на лихвите за разлика от европейската.

Това бе четвъртият пореден ден на поскъпването на еврото.
Единната валута се повиши до 163.76 йени за едно евро, като към момента тя се търгува на нива от около 163.70 йени за евро.

Разликата между немските двугодишни държавни облигации и японските се е повишила до най-високото ниво от пет години насам.

Спад е отбелязала японската валута спрямо 15 от 16-те останали основни валути в резултат на ниското ниво на лихвите в Япония.

Анализатори очакват слабостта на японската валута да продължи и в бъдеще, като не изключват достигането на нови най-високи нива на еврото спрямо йената.

Повишение отбеляза и еврото спрямо долара, връщайки се отново на нива от около 1.3600 долара за едно евро.

Инвеститорите очакват Европейската Централна Банка да повиши равнището на краткосрочните лихви в еврозоната до 4% на годишна база през юни.

За последната една година еврото е поскъпнало с 14% спрямо долара, като в резултат на така наречения "Carry trade" инвеститорите заемат японска валута, за да купуват деноминирани в евро активи и да се възползват от по-високите лихви в еврозоната.

Преди два дни японската валута се повиши до най-ниското си ниво спрямо новозеландския долар от 1990 година насам, поради същите причини, както и до най-ниската си стойност спрямо канадския долар от 1992 година насам вчера.

Поскъпването на еврото се очаква да окаже неблагоприятно въздействие върху европейските икономики и особено върху компаниите износителки.