Еврото регистрира най-голямото си седмично повишение спрямо долара от два месеца насам, след данните за заетостта в САЩ и сигналите от страна Европейската Централна Банка, че може да повиши нивото на лихвите в еврозоната при някоя от следващите си срещи.

Щатската валута загуби 1.4% от стойността си до ниво от 1.5778 долара в сравнение със стойността му от 1.5554 долара за евро на 30 май.

Безработицата в САЩ е отбелязала най-голямото си повишенеие от две десетилетия насам. За май тя е възлязла на 5.5%, в сравнение с 5% през април. Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ниво на безработица от 5.1%.

Щатската валута поевтиня и спрямо останалите основни такива, като загуби 0.6% през седмицата спрямо японската йена до ниво от 104.93 йени за дола

Китайската национална валуто поскъпна през тази седмица спрямо долара в резултат на спекулациите, че страната ще търси по-силна местна валута в усилията си да ограничи огромния си търговски излишък на фона на растящата инфлация. Валутата на Китай поскъпна с 0.3% за седмицата.

Поевтиняването на долара съдейства за рекордното поскъпване на пепрола в рамките на един ден.

Ценната суровина поскъпна с над 11 долара, не благодарение и на прогнозите на специалисти, че в най-скоро време можем да станем свидетели на цена на петрола от 150 долара за барел.

Щатските индекси приключиха със значителни загуби, като индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с близо 400 пункта.