Еврото постигна нов 2-годишен връх срещу щатския долар на ниво 1.3476, както и срещу японската йена до 160.86. В предстоящата европейска сесия ще бъдат оповестени данните за БВП на еврозоната, както и решението на ЕЦБ за лихвеното равнище, като се очаква събитията да са положителни за единната валута.

Икономическият ръст в еврозоната остава силен, вероятно надминаващ този в САЩ. Очакванията за БВП за четвъртото тримесечие са за ръст от 3.3%, в сравнение с 2.7% година по-рано.

Европейската централна банка приключва срещата си по-късно днес, като се очаква да не променя лихвеният процент на ниво от 3.75%. В последващата пресконференция президента Трише се очаква да намекне за повишение през следващия месец.

От минутите на последната среща на Федералния резерв, изнесени вчера, стана ясно, че щатските банкери още са загрижени за рисковете от инфлация.

Шефът на чикагския резерв Москоу в същия тон определи риска от инфлация за по-висок от забавянето на ръста на икономиката твърде много. Той също добавя, че предпочитаното от него ниво на инфлация е от 1 до 2%.