Еврото поскъпна до нов двугодишен максимум спрямо долара в резултат на спекулации, че изнасяните днес официални данни ще отчетат повишение на търговския дефицит в САЩ.

Единната валута поскъпна до ниво от 1.3533 долара, което бе и най-високото й ниво спрямо щатската от две години насам, като понижение отбеляза доларът и спрямо йената.

Доларът се разменя към момента на нива от около 118.70 йени, след като късно снощи се търгуваше на нива около 119.20 йени за долар.

Анализатори коментират, че поскъпването на еврото спрямо долара може да продължи до ниво от 1.3550 долара за едно евро, а щатската валута да поевтинее до 118 йени за един долар.

Търговският дефицит се очаква да регистрира повишение до 60 млрд. долара през февруари спрямо 59.1 млрд. долара предходния месец.

Притесненията се подхранват и от изнесените от Китай данни за нарастване близо два пъти на търговския излишък на страната през първото тримесечие на годината.

От друга страна, поскъпването на единната валута се предопределя и от очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната от страна на Европейската Централна Банка, която ги запази на настоящото им ниво на срещата си през тази седмица, но намекна за продължаваща опасност от инфлация.

Към момента равнището на краткосрочните лихви е при ниво от 3.75% на годишна база, като средните очаквания на анализаторите са те да бъдат повишени с 25 базисни пункта на следващата среща на банката.