Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо йената, на фона на очакванията за продължаващо повишение на разликата между лихвите в еврозоната и Япония.
Еврото поскъпна до най-висока стойност от 163.93 йени за едно евро, като към момента се търгува на нива от около 163.80 йени за едно евро.

Европейската валута се търгува на ниво от около 1.3500 долара за едно евро.

Лихвите в Япония, които са при ниво от 0.5% на годишна база са най-ниски сред развитите индустриални държави и инициират продажба на йени за закупуване на деноминирани в евра активи, или така наречения "cary trade", при който инвеститорите се облагодетелстват от по-високите лихви в еврозаната.

В същото време широките очаквания са, че лихвите в еврозоната ще продължат да се повишават до края на настоящата година.

Спадът на йената се обяснява и с очакванията, че японските инвеститори ще вложат средствата си в инвестиционните фондове, които ще наберат средства в размер на 1.5 трлн. йени през следващите две седмици за инвестиции на международните фондови пазари.

За настоящото тримесечие японската валута се понижи и спрямо останалите валути на страни с високи лихви, като загуби 4.6% спрямо австралийския долар и 5% спрямо новозеландския.

Китайските индекси регистрираха повишение в първия си ден на търговия през новата седмица, като широкият китайски индекс CSI 300 Index се повиши с 1.3%, преодолявайки загубата си от 3.7%, след решението на китайската централна банка да повиши краткосрочните лихви в страната, до ниво от 6.57% на годишна база в усилията си да охлади икономиката.

В същото време от там разшириха и допустимия диапазон за промяна на китайската валута спрямо долара, до 0.5% на ден, на фона на разрешеното му досега дневно изменение от 0.3%.

Анализатори прогнозират поскъпване и на еврото спрямо долара в резултат на спекулациите, че страните производителки на петрол ще отхвърлят фиксираността на националните си валути спрямо долара. Така например централната банка на Кувейт приключи вчера с обвързаността на валутата си спрямо долара, в резултат на нарастването на инфлацията в страната.