Доларът се понижи до рекордно ниско спрямо еврото ниво в следствие на спекулации, че кризата на ипотечните пазари ще продължи и ще нарани сериозно икономическия ръст на страната след проблемите на водещите ипотечни кредитни институции.

Еврото се повиши до най-високото в историята си ниво от 1999 година насам, като регистрира ниво от 1.6038 долара за едно евро.

Щатската валута също така отслабна до най-ниското ниво от повече от един месец срещу японската йена и до 25 годишен минимум спрямо австралийския долар.

Поевтиняването на "зелените пари" стана реалност, дори след като щатското правителство обяви, че ще окаже помощ на компаниите със затруднения Fannie Mae и Freddie Mac.

Британската лира премина психологическото ниво от два долара за пръв път от 1 юли насам, след като инфлацията във Великобритания отбеляза най-високите си темпове от 11 години насам.

"Пазарите реагират негативно на задълбочаването на кредитната криза в САЩ и това наранява долара",заяви Роберто Миалич от базираната в Милано банка Уникредит. "На пазара има спекулации, че Бернанке ще потвърди песимистичните перспективи пред икономиката на страната" - допълни още той.

Според анализатора еврото може да достигне нива от 1.62-1.63 долара през следващите месеци.

Индексът на долара, представящ движението му срещу валутите на шест търговски партньори на САЩ, е паднала за петия ден до 71.458 днес, което бе и най-ниската му от 23 април насам стойност.