Търсенето на по-висока доходност от японските инвеститори отведе еврото до нов рекорд спрямо йената.

Поскъпването на единната валута продължава да се предопределя от очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната, на фона на очакванията за запазването им от страна на японската централна банка на настоящите им ниски нива.

Единната валута се повиши до нов исторически максимум при ниво от 164.56 йени за едно евро, като към момента се разменя на тези нива спрямо йената.

Анализатори коментират, че поскъпването на еврото спрямо йената може да продължи и по-нататък, първоначално към психологическото ниво от 165 йени за едно евро.

Японските хеджфондове продължават да продават йени и да купуват деноминирани в евра активи в търсенето им на по-висока доходност, коментират от банката Mitsubishi UFJ Trust & Banking Co.

Йената е най-зле представящата се основна валута през първото тримесечие, като този факт се предопределя от най-ниските сред развитите индустриални държави нива на краткосрочните лихви във втората по големина световна икономика.

Лихвата в Япония е едва 0.5% на годишна база, на фона на тази от 3.75% в еврозоната и 5.25% в САЩ.

Повишение спрямо японската валута регистрира и щатската, която към момента се разменя на нива от 121.90 йени за един щатски долар, след като по-рано днес се търгуваше при нива от 121.75 йени за долар.

Ръст отбеляза еврото и спрямо долара, като към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3500 долара, в сравнение с 1.3485 по-рано през деня.

Очакванията на инвеститори и анализатори са, че Европейската централна банка ще повиши равнището на краткосрочните лихви в еврозоната до ниво от 4% на утрешната си среща.

Спадът на японската валута може да продължи и на фона на продължаващото понижение на китайските индекси, като китайският CSI 300 загуби близо 21% от пика си, постигнат на 28 май, в резултат на предприетите рестриктивни действия от страна на правителството за "охлаждане" на нагорещения фондов пазар в страната.

Йената се търгува и на нива близки до 15-годишния си минимум спрямо австралийския и новозеландския долар.