Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо долара след данните, отчели по-слаб от очакванията ръст на най-голямата световна икономика през първото тримесечие.

Щатската икономика е нараснала с 1.3% през първото тримесечие, след ръста си от 2.5% през четвъртото, посочиха данни на министерството на търговията в САЩ. Това бе и най-слабото повишение на щатската икономика от първото тримесечие на 2003 година.

Ръстът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за повишение от 1.8% за първите три месеца на годината на годишна база.

В същото време инфлацията в САЩ е възлязла на 3.4% през първото тримесечие, което бе и най-високата й стойност от 1991 година насам и над два пъти повече, в сравнение с регистрираната предходното тримесечие инфлация от 1.7% през четвъртото тримесечие.

Без да се отчита влиянието на цените на храните и горивата, инфлацията е възлязла на 2.2% на годишна база през първото тримесечие, в сравнение с 1.8% през четвъртото тримесечие.

В основата на забавянето на щатската икономика е стояло продължаващото слабо представяне на пазара на недвижимите имоти в страната.

Строителството на жилища се е понижило със 17% през изминалото тримесечие след спада си със значителните 19.8% предходното, посочиха още данните.

Потребителските разходи, които са с тежест от близо две трети от щатската икономика са се повишили с 3.8% на годишна база през първото тримесечие, в сравнение с 4.2% предходното.

Бизнес инвестициите в страната са се повишили с 2% на годишна база през първото тримесечие, след спада им от 3.1% през четвъртото тримесечие на миналата година.

След негативните резултати еврото се повиши до нов исторически рекорд спрямо долара, достигайки най-висока стойност при ниво от 1.3677 долара, или с 11 пипса над рекордната си стойност от края на декември 2004 година. Впоследствие обаче, еврото регистрира известно понижение и към момента се разменя на нива от около 1.3660 долара за евро.