Еврото с нов рекорд след слабия ръст на САЩ през първото тримесечие

533
Еврото с нов рекорд след слабия ръст на САЩ през първото тримесечие

Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо долара след данните, отчели по-слаб от очакванията ръст на най-голямата световна икономика през първото тримесечие.

Щатската икономика е нараснала с 1.3% през първото тримесечие, след ръста си от 2.5% през четвъртото, посочиха данни на министерството на търговията в САЩ. Това бе и най-слабото повишение на щатската икономика от първото тримесечие на 2003 година.

Ръстът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за повишение от 1.8% за първите три месеца на годината на годишна база.

В същото време инфлацията в САЩ е възлязла на 3.4% през първото тримесечие, което бе и най-високата й стойност от 1991 година насам и над два пъти повече, в сравнение с регистрираната предходното тримесечие инфлация от 1.7% през четвъртото тримесечие.

Без да се отчита влиянието на цените на храните и горивата, инфлацията е възлязла на 2.2% на годишна база през първото тримесечие, в сравнение с 1.8% през четвъртото тримесечие.

В основата на забавянето на щатската икономика е стояло продължаващото слабо представяне на пазара на недвижимите имоти в страната.

Строителството на жилища се е понижило със 17% през изминалото тримесечие след спада си със значителните 19.8% предходното, посочиха още данните.

Потребителските разходи, които са с тежест от близо две трети от щатската икономика са се повишили с 3.8% на годишна база през първото тримесечие, в сравнение с 4.2% предходното.

Бизнес инвестициите в страната са се повишили с 2% на годишна база през първото тримесечие, след спада им от 3.1% през четвъртото тримесечие на миналата година.

След негативните резултати еврото се повиши до нов исторически рекорд спрямо долара, достигайки най-висока стойност при ниво от 1.3677 долара, или с 11 пипса над рекордната си стойност от края на декември 2004 година. Впоследствие обаче, еврото регистрира известно понижение и към момента се разменя на нива от около 1.3660 долара за евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...