Еврото се повиши до нов рекорд спрямо долара в резултат на спекулациите, че в изказването си пред сената, председателят на Фед - Бен Бернанке ще потвърди забавяне на ръста на щатската икономика в резултат на проблемите на пазара на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика.

Единната валута поскъпна над 1.40 долара за едно евро, като моментно регистрира най-високо ниво от 1.4063 долара за евро. Към момента тя се търгува на нива, близки до рекорда при 1.4050 долара за евро.

Спад отбеляза щатската валута спрямо 15 от 16-те основни валути. Поевтиняването на долара спрямо останалите валути стартира след решението във вторник на Фед да понижи нивото на краткосрочните лихви в САЩ с половин процентен пункт.

Решението се сочи като доказателство, според някои специалисти, за задълбочаване на проблемите на щатската икономика.

Това бе и първото понижение на лихвите в страната от юни 2003 година насам. Щатската валута отбеляза деветгодишен минимум спрямо индийската рупия, както и шестседмичен такъв спрямо австралийския долар.

Много анализатори прогнозират вече, че е възможно по-нататъшно поевтиняване на щатската валута спрямо еврото и не изключват дори достигането на нива от 1.5 долара за едно евро още през тази година.

В същото време щатската валута се понижи до 15-годишен минимум спрямо кошница от шест валути, включващи такива като британския паунд и японската йена.

Прогнозите на много от водещите финансови институции са, че доларът ще продължи понижението си и спрямо японската йена, като е възможно до края на годината да станем свидетели на нива от 105 йени за един долар. За сравнение, към момента един долар се разменя за 115.50 йени.