Еврото поскъпна до нов исторически максимум спрямо долара при ниво над 1.50 долара в резултат на спекулациите, че Фед ще продължи да намалява лихвите, въпреки признаците за ускорено повишение на инфлацията.

Щатската валута отбеляза понижение спрямо 13 от 16-те основни валути, търгувани на валутните пазари.

Най-високото ниво, до което се повиши единната валута, бе при ниво от 1.5047 долара, като към момента се търгува на нива - близки до посочената стойност.

Късно снощи еврото се разменяше на нива от 1.4974 долара на международните валутни пазари.

Най-голямо понижение обаче регистрира доларът спрямо тайванския долар и южноафриканския ранд. Спрямо тайванската валута щатската загуби 0.6%, а спрямо ранда 0.5% от стойността си.

До 23-годишен минимум се понижи щатския долар спрямо новозеландския такъв, като загуби претърпя и спрямо австралийския долар.

Анализатори прогнозират слабостта при щатската валута да се запази и не изключват през идните седмици да станем свидетели на нови рекордно ниски стойности на долара спрямо останалите валути.

Някои от тях прогнозират спадът му спрямо еврото да продължи първоначално към 1.51 долара за евро, като е възможно да станем свидетели и на понижение към 1.57 до края на март.

Поевтиняването на щатската валута се предопредели и след данните за продажбите на нови жилища, които са се понижили с 0.7% до ниво от 600 000 през изминалия месец.