Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо йената след срещата на страните от Г-7, като отбеляза и нов двугодишен максимум спрямо долара.

Единната валута поскъпна до най-висока стойност от 162.43 йени за евро, като към момента се разменя на нива от около 162 йени. Това бе и най-високото достигано ниво от единната валута спрямо японската в историята на търговия на валутната двойка.

Поскъпването на единната валута продължава да се предопределя от очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната, като инвеститори и анализатори очакват нивото на краткосрочните лихви да достигне 4% на годишна база, на фона на настоящото им ниво от 3.75%.

Страните от Г-7 затвърдиха позицията си след срещата си през уикенда, че движението на валутите трябва да се предопределя от фундаменталните фактори пред развитието на световните икономики.

На фона на опасенията, изразени от финансовите министри от някои европейски икономики относно поскъпването на еврото, други изразиха мнение, че повишението му има и положителен ефект, на фона на силното вътрешно търсене на стоки в еврозоната.

Негативният ефект от повишението на единната валута се изразява в това европейските стоки да са по-скъпи на международните пазари, което наранява европейските компании износителки.

Единната валута е поскъпнала с 12% спрямо долара за последната една година, в резултат на очакванията за намаляване на лихвената диференциал между САЩ и Европа, както и вследствие на силния ръст на европейските икономики.

Някои анализатори прогнозират, че единната валута ще продължи да поскъпва и може да достигне нови рекорди над 1.37 долара за евро през тази година.

От японската банка Mizuho Corporate Bank Ltd., предупреждават пък, че е възможна техническа корекция на еврото до ниво от 1.3350 долара след силното му поскъпване от началото на годината.