Европейската валута поскъпна до рекордно ниво срещу йената преди данните днес за бизнес очакванията в Германия.

Еврото също достигна и най-високото си ниво срещу долара от повече от седмица насам на база спекулации, че ЕЦБ ще продължи да вдига основната лихва, за да ограничи инфлацията. Очакванията на анализатори са за повишение до 4.5% до края на годината, спрямо 4% към момента.

Еврото се повиши до 166.12 йени, като към момента се търгува на ниво 165.75 йени. Европейската валута достигна 1.3436 долара, след което се понижи до 1.3402 долара.

В Германия индексът за икономическите очаквания ZEW се очаква да се повиши до 29 -най-високото му ниво от юни 2006 г.

Търгуващите опции залагат на ръст на еврото срещу японската йена. Инвеститори купуват "кол" опции на еврото, даващи им правото да придобият единната валута, като разчитат, че лихвите в Европа ще се повишават, а в Япония ще останат на същото ниво.

От друга страна, премиите за едногодишните "пут" опции, даващи право да се продаде еврото, бе 1.425% към 18 юни, най-ниската стойност от 2 март насам.

Вчера щатската валута поевтиня срещу еврото, след като доклад показа, че индексът на доверието сред стротелите в САЩ се е понижил до 16-годишно дъно.

Доларът се понижи срещу 11 от 16-те основни валути, след като началното жилищно строителство отчете най-ниското си ниво от 1997 година.