Еврото се понижи до петмесечен минимум спрямо йената, след изказвания на представители на Европейската Централна Банка, че ръстът на икономиката на еврозаната може да се забави с повече от очакванията на официалните органи.

През настоящата година ръстът може да възлезе в диапазона 1.5-2.5%, прогнозират от централната финансова институция.

Еврото, което поскъпна с 3.7% спрямо йената през изминалата 2007 година, регистрира спад до ниво от 154.37 йени за едно евро, което бе и най-ниската стойност на единната валута спрямо японската от 22 август миналата година насам.

Понижение отбеляза европейската валута и с прямо щатската, понижавайки се до ниво от 1.4542 долара за евро рано днес, на фона на нивото на затваряне от 1.4621 долара през изминалата седмица. Това бе и най-ниската стойност на еврото спрямо долара от 27 декември 2007 година насам.

Днес щатските пазари са затворени по повод честването на деня на Мартин Лутър Кинг.

Европейската валута регистрира спад спрямо 14 от 16-те основни валути, търгувани на валутните пазари.

През настоящата седмица въздействие върху по-нататъшната посока на търговия на европейската валута се очаква да окажат данните за бизнес климата на института Ifo, които ще бъдат оповестени на 24-ти. Средните очаквания са за понижението му до 102.3 пункта, което би било и най-ниската му стойност от януари 2006 година.