Днес еврото се търгува близо до триседмичния връх, който достигна вчера, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) разбуни пазарите, давайки индикации, че засега е приключила с понижаването на лихвите.

ЕЦБ вчера обяви поредица от смели мерки за облекчаване на паричната политика, в това число разширяване на програмата за изкупуване на активи и по-голямо понижение на лихвите по депозитите.

Еврото обаче скочи сериозно, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги даде индикации, че няма да има повече понижения на лихвите.

Еврото се търгуваше близо до тридесдмичния връх от 1.1218, достигнат вчера, когато скочи с 1.6% спрямо долара. Ливхите по германските двегодишни държавни облигации отчетоха най-големия си дневен ръст от три месеца, което допълнително подкрепи еврото.

Доларовият индекс записа сериозни понижения на фона на поскъпването на еврото, като падна до близо едномесечно дъно от 95.939 пункта.

След разнпосочните послания от ЕЦБ, фокусът на пазара се насочва към срещата на Централната банка на Япония, която ще се проведе на 14-15 март. Банката се очаква да не внася промени в паричната си политика, след като през януари въведе отрицателни лихви, но според някои тя може да понижи лихвите с още.

Днес доларът поскъпва с 0.3% спрямо йената, до 113.52, ограничавайки записаните преди това загуби, когато падна до 112.75. Доларът поевтиня до 16-месечно дъно от под 111 йени през миналия месец.

Еврото поскъпна до триседмичен връх от 126.83 йени.

Австралийският долар отчита 0.5% ръст, до 0.7489 щатски долара, след като поевтиня с 0.4% вчера. Австралиецът достигна осеммесечен връх от 0.7528 благодарение на скока в цената на желязната руда и върви към седмично повишение от 0.7%.

Новозеландският долар, който отчете понижения, след като Централната банка на Нова Зеландия неочаквани свали лихвите в четвъртък, успя да се отдалечи от едноседмичното дъно от 0.6618 щатски долара и за последно бе на ниво от 0.6692.