Еврото отбеляза понижение спрямо долара днес, в очакване на решението на Европейската централна банка относно лихвите през тази седмица, като такова решение се очаква и от Английската централна банка.

Широките очаквания на анализаторите са, че ЕЦБ ще запази равнището на лихвите непроменено на ниво от 3.5% на годишна база, на срещата си, която ще се проведе в четвъртък .

Пазарните участници прогнозират, че банката ще подготви пазара за повишение на лихвата на следващата си среща през март.

Единната валута поевтиня до ниво от 1.2930 долара за едно евро, на фона на нивата си от около 1.2960 долара за едно евро по-рано сутринта.

Понижение регистрира и британският паунд, спрямо щатската валута, до ниво от 1.9591 долара, в сравнение с 1.9673 долара в петък.

Поскъпването на долара спрямо останалите основни валути стартира в петък, когато щатската икономика отчете добавяне на 111 000 нови работни места и леко повишение в равнището на безработицата до 4.6% през януари, в сравнение с 4.5% месец по-рано.