Федералният резерв на САЩ, изправен пред глобалните разпродажби на фондовите пазари, намали изненадващо лихвите с 0.75 базисни пункта.

ФЕД заяви, че сваля основната лихва до 3.5%, от настоящите 4.25 на сто по време на извънредно заседание. Редовната среща на институцията бе насрочена за края на месеца.

Действието на ФЕД е сигнал за сериозната тревога относно потенциалната рецесия в САЩ.

Решението е взето по време на спешен телефонен разговор между членовете на ФЕД. Тези обсъждания идват след масовите разпродажби вчера и днес по световните борси.

В кратко изявление ФЕД съобщава, че решението е взето поради влошаването на икономическите перспективи и рисковете, свързани с ръста на икономиките.

Фючърсите на щатските индекси възстановиха част от загубите си след съобщението. Контрактите на Standard & Poor's 500 падат с 3.4%, спрямо 5.3% по-рано.

Днешното решение по време на извънредно заседание е първото от 17 септември 2001 г. насам, когато ФЕД действа след терористичните атаки на 11 септември.

В момента щатската валута отчита леко понижение спрямо еврото, като единната валута се търгува на нива от 1.4550 долара.