Фед понижи нивото на лихвите в САЩ с двадесет и пет базисни пункта, до два процента, или най-ниското им ниво от четири години насам. Действието бе широко очаквано от инвеститори и анализатори и резултат от опасенията за навлизане на щатската икономика в рецесия.

Решението е било прието с осем срещу два гласа и става реалност в същия ден, когато бяха изнесени данните за ръста на водещата световна икономика.

Щатската икономика е отбелязала ръст от едва 0.6% през първото тримесечие на годината, в резултат на кризата в сектора на недвижимите имоти и на ипотечните пазари, посочиха изнесени данни на търговското министерство.

След понижението на краткосрочните лихви, тези по кредитите на милиони домакинства са се понижили със същата стойност до ниво от 5% на година.

Решението на Фед инициира силно повишение на щатските индекси, като индексът Dow Jones отбеляза ръст от над 178 пункта, повишавайки се до ниво над 13 000 пункта.

Това бе седмото намаление на лихвите от миналия септември когато централната банка на САЩ започна борбата с кредитната криза и нарастващата вероятност от рецесия.

ФЕД направи три намаления от по 25 базисни пункта и едно намаление от 50 базисни пункта за период от осем седмици между средата на януари и средата на март. Това бяха и най-агресивните действия на централната банката по отношение намаление на лихвените проценти от четвърт век насам.

Предприетото действие на резерва се очаква да сложат край на политиката на намаляване на лихвите поне за известно време, като освен забавяне на щатската икономика, там се наблюдава и повишение на инфлацията.