Напълно очаквано Фед понижи лихвите в края на двудневното си заседание вчера, като отговори на широките очаквания на инвеститорите. Понижението бе с 25 базисни пункта и отведе нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика при 4.5% на годишна база.

В отговор на решението на резерва търговските банки намалиха лихвите си по кредити с 25 базисни пункта, до 7.5% на годишна база.

Решението на Фед се предопредели от продължаващата слабост на пазара на недвижими имоти, която заплашва от по-нататъшно слабо представяне щатската икономика.

След решението за лихвите, еврото се повиши до нов исторически максимум спрямо долара до ниво малко над 1.4500 долара за евро.

Впоследствие обаче единната валута отново се понижи под последното ниво, като към момента се търгува на 1.4470 долара за евро.

На предходното си заседание Фед изненадващо за пазара намали нивото им с половин процентен пункт, до 4.75% на годишна база.

Допълнително взетото вчера решение за намаляване на лихвите се предопредели и от продължаващото рекордно поскъпване при цената на петрола, което също може да доведе до забавяне на ръста на щатската икономика.

Очакванията са ръстът на щатската икономика да се забави до 1.5% през настоящата година, а също да продължи да се забавя и през първото тримесечие на следващата, до 1.3%.

В подкрепа на притесненията за развитието на щатската икономика се явиха и данните за трето поредно понижение на индекса на потребителското доверие през октомври, регистрирал най-ниското си ниво от две години насам.

През седмицата изнесени данни посочиха спад при цените на недвижимите имоти в 20-те водещи щатски метрополиса от средно 5% през август, което бе и осмото им поредно понижение от началото на годината.