На втора поредна среща Федералният резерв реши да остави основната лихва непроменена. По мнението на много икономисти, тази позиция може да надделее не само за тази година, но и за 2009.

ФЕД не желае да намали лихвените проценти допълнително заради притеснения относно инфлацията. В същото време, по-голямата част от членовете на институцията не искат да започват повишения, тъй като икономиката е все още в затруднение от загуба на работни места, срива на имотния пазар и тежката кредитна криза.

Двата проблема - инфлацията и слабата икономическа активност, се споменават в изявлението на ФЕД, в което се обяснява решението да не промени лихвата от 2%, която банките плащат помежду си.

Решението на ФЕД да не промени лихвените проценти във вторник със сигурност се отрази на Wall Street.

Акциите вече регистриращи ръст, удължиха още повече ралито си, като Dow Jones скочи снощи с 331.42 пункта, или 2.87% до 11 615.77 пункта. Той беше с най-голямата печалба за един ден от 1 април насам.

Инвеститорите бяха обнадеждени не само от това, че Централната банка не се очаква да вдига лихвите, но и от непрекъснатия спад в цените на суровия петрол, които достигнаха 118 долара за барел и сега са загубили 28 долара от рекорда, видян на 11 юли.

По-ниски цени на петрола не само помагат на автомобилистите, но също така допринасят за облекчаване натиска върху инфлацията.

В кратко изявление, обясняващо във вторник решението, председателят на ФЕД Бен Бернанке и колегите му заявяват, че Централната банка все още е загрижена за слабата икономика и опасностите, породени от инфлацията.

В момента петролът се търгува на нива от 118.50 долара за барел, а еврото се разменя срещу 1.55 долара.