Федералният резерв в САЩ намали отново лихвите в най-голямата световна икономика, в усилията си да се справи със забавянето й. Те бяха понижени с половин процентен пункт, до ниво от 3 % на годишна база.

Решението става реалност близо седмица след изненадващото им намаляване с 0.75 процентни пункта, което бе и най-голямото им понижение от 25 години насам.

С тези си действия Фед се надява, че ще успее да избави американската икономика от доста неблагоприятните последици от кредитната криза, както и тази, развихрила се на имотния пазар.

Според институцията заемите за недвижими имоти стават все по-трудни за бизнеса и обикновените домакинства.

Изнесените ден по-рано данни за ръста на най-голямата в света икономика сочат силно забавяне за четвъртото тримесечие на миналата година, до ниво от 0.6% на годишна база, в сравнение с 4.9% тримесечие по-рано.

Тежкото икономическо положение се допълва и от отчетеното увеличаване на безработицата в страната, както и значително свиване на потребителското търсене.

В следване на тази мисъл намаляването на лихвите е доста логичен ход с оглед настоящата икономическа ситуация, допълниха от Фед.

Пазарите, естествено, реагираха положително на тези доста агресивни действия от страна на Фед, като част от американските книжа започнаха бавно да си връщат позициите.

Според редица мнения на критиците обаче действията на Федералния резерв са недостатъчни и по-скоро несериозни. За да бъде усетен ефектът на това рязко намаляване на лихвите от миналата седмица, нужни са поне няколко месеца.

От 18 септември 2007 г. Федералният резерв е понижил лихвите цели пет пъти в опит да помогне и повдигне непрекъснато понижаващата се американската икономика.